Българският фонд "Доверие Обединен Холдинг" приключи официално процедурата по покупката на мажоритарен пакет в размер на 64% от акциите на молдовската банка Moldindconbank, заяви в понеделник регулаторният орган на Молдова, цитиран от Ройтерс и БНР.

Централната банка на Молдова, която работи с правителството по осъществяване на банкови реформи, заяви през миналия месец, че иска Moldindconbank да бъде продадена на чуждестранен инвеститор като част от процеса на почистването на финансовата система в страната, подкрепен от МВФ и Световната банка.

Властите в страната работят върху възстановяване на доверието във финансовата система, след като Молдова се оказа в сериозна криза през периода 2014-2015 след изчезването на 1 млрд. долара от три банки с непрозрачни структури на собственост. Известен на местно ниво като "кражбата на века", скандалът предизвика улични протести, МВФ и Европейският съюз замразиха финансова помощта за Молдова, местната валута се срина до рекордно ниски нива, а инфлацията се повиши до двуцифрени стойности.

През октомври 2016-а година Молдовската централна банка пък замрази акциите на Moldindconbank, втората по големина банка в страната, като заяви, че някои акционери са нарушили закона, регулиращ финансовите институции.

Според изявление на Молдовската фондова борса, българският фонд "Доверие Обединен холдинг" е закупил 3,17 милиона акции на Moldindconbank при цена от 239,5 молдовски леи (14,03 щатски долара) на акция, или 760,1 млн. молдовски леи (44,5 млн. долара) за целия 64 процентен дял.

"Мажоритарният пакет акции бе придобит от инвеститор от България - Доверие Обединен Холдинг АД", заяви в понеделник за Ройтерс Валериу Читан, ръководител на молдовския пазарен регулатор.

Moldindconbank не коментира това съобщение, но преди това приветства "Доверие Обединен холдинг" като купувач на втората по големина молдовска банка.

"Инвеститорът идва от страна, която е член на Европейския съюз", заяви за Ройтерс Виктор Сиботару, назначеният от централната банка на страната за временен ръководител на Moldindconbank. "Българският инвеститор също така има известна история на устойчиво развитие - не се е появил на пазара от вчера, или от предходния ден", посочи той, добавяйки, че е в плюс и фактът, че "Доверие холдинг" е голяма публична компания.

От "Доверие обединен холдинг" не коментираха продажбата, но през миналата седмица обявиха за постигнатото предварително споразумение. Акциите на фонда "Доверие" скочиха на Софийската фондова борса с цели 39% след предварителното обявяване на новината и нараснаха с още 2% през вчерашната търговия, когато сделката беше осъществена официално.

Moldindconbank, която има пазарен дял от повече от 20% от молдовския банков сектор, е третата голяма банка, която беше продадена на чуждестранен инвеститор като част от процеса на прочистването на финансовата система в страната, подкрепен от МВФ и Световната банка.

През октомври 2018-а година консорциум, воден от Европейската банка за възстановяване и развитие, закупи 41% от най-големия кредитор в Молдова, Moldova-Agroindbank.

Шефът на Молдовксата централната банка подчерта през миналия месец важността на продажбата на Moldindconbank преди парламентарните избори в страната тази неделя (24-ти февруари), които биха могли да доведе до нестабилен парламент и до спиране на по-нататъшните реформи.