Служебният министър на икономиката Кирил Петков съобщи, че документацията по договора на ВМЗ-Сопот със сръбска фирма от август 2018 г., по който е платено, но не са правени доставки, е изпратена в ДАНС и вече е в прокуратурата.

Министърът каза това по време на заседанието Временната парламентарна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие и местните власти през последните 5 години, предаде БТА.

Председателят на комисията Мая Манолова съобщи, че по договора ВМЗ авансово е превело 10,2 млн. долара, като е било предвидено след 60 дни да бъде получена продукция, но това трета година не се случва, а информацията по сделката е засекретена. Манолова цитира публична информация, според която разплащането е станало по нареждане на ниво министър на икономиката или председател на Министерския съвет и, че ставало дума за такса "спокойствие" - с публични пари, в посока Сърбия.

Мисля, че ние като принципал сме направили нужното, за да защитим интереса, но за мен много по-важно е да има прозрачен конкурс за назначаване на новия борд, предприятието да продължава да работи максимално добре, заяви министърът. Той повтори, че през следващите месеци дружеството, което сега е към Държавната консолидационна компания /ДКК/, трябва да премине директно към Министерството на икономиката.

Моята надежда е, че другата седмица вече ще сме в контрола на ДКК, което ще ни даде и още по-експедитивно действие за ВМЗ, допълни министърът.

Манолова съобщи, че ще се поиска информация по темата от дружеството и на следващо заседание на комисията проблемите отново ще бъдат обсъдени.

Министър Петков подробно разказа предприетите от ведомството действия по тази сделка на ВМЗ-Сопот. Бяхме информирани, че рисковете, че тези пари са платени, а няма стока, съществуват, каза министърът. Той съобщи, че е посетил дружеството, за да се информира на място.

Петков е изисквал пълен доклад за това какво се случва по сделката, за да има сигурност, че интересите на ВМЗ са защитени. Същевременно напомни, че дружеството е към Държавната консолидационна компания и добави, че той като министър има възможност само за индиректен контрол. Министърът съобщи, че по тази причина е било предложено в борда на ВМЗ да има двама прокуристи, които да проверят случая и да предоставят независима информация, което обаче не е било одобрено с аргумента, че решението трябва да се вземе от ДКК като директен собственик на дружеството.

От ДДК е било посочено, че не виждат проблем с назначаването на прокуристи, но на следващо заседание на борда отново това не е било гласувано.

Министърът съобщи, че е имало повторно посещение в дружеството. Тогава ни показаха финансови отчети, където първото тримесечие ВМЗ е позитивно, а второто тримесечие, откакто е новият борд, има загуба от 6 млн. и ние решихме, че ще махнем нашето доверие от този борд, каза министърът. Той съобщи, че ДКК е обявила нов конкурс за "преназначаването на нов борд, който ще бъде абсолютно прозрачен".

Министърът даде висока оценка за дружеството като цяло. Има страхотна техника и оборудване вътре и голямата опасност за мен е да имаме типичния за българския преход вариант - фирми на входа и на изхода. Не знам дали е така, но ако има такъв риск, то има един страхотен държавен актив, който ще работи за някой друг, заяви Петков. По тази причина, обясни той, новият конкурс е наложителен, като трябва да е прозрачен, с най-големите специалисти, за да има сигурност, че държава има независим борд в дружеството.