Френската търговска верига за облекла и спортни стоки Декатлон (Decathlon) заяви днес, че "напълно поема отговорност" за предстоящото пускане в продажба на покривало за глава, предназначено за тичане, което вече се продава в Мароко под наименованието "хиджаб", предаде Франс прес.

През идните седмици този аксесоар, разработен първоначално и продаван в Мароко по искане на местни жени, практикуващи бягане, ще бъде пуснат в продажба във Франция и навсякъде по света в магазините" на Декатлон, които направят поръчка за него. Това заяви пред АФП Ксавие Ривоар, който отговаря за външните комуникации в Декатлон юнайтед (Decathlon United).

"Напълно поемаме отговорността за избора да направим достъпен спорта за всички жени по света. Това е почти обществен ангажимент, щом позволява на жени да практикуват бягане, поемаме напълно ясно тази отговорност", допълни той.

В интервю за радио Ер Те Ел (RTL) днес френската министърка на солидарността и здравеопазването Аниес Бюзен подчерта, че такава стока не е забранена от закона. Тя обаче допълни, че не споделя тази визия за жената и че би предпочела френска фирма да не разработва ислямски забрадки.

Производителят на спортни стоки Найки (Nike) вече е пуснал в продажба "хиджаб за жени" в различни цветове - черно, сиво и бяло.