Германската автомобилна компания Даймлер (Daimler) е сключила приятелско споразумение за обезщетение с властите на САЩ заради скандала с манипулираните дизелови двигатели в размер на 2,2 милиарда долара, предадоха световните агенции.

Споразумението включва сума от 1,5 милиарда долара за американските власти и 700 милиона долара за уреждане на колективните жалби и съдебни разходи.

В споразумението от страна на властите участват няколко американски администрации, както в щата Калифорния, така и на федерално ниво, сред които министерството на правосъдието, митническата служба и др.

Относно колективните искове договорката засяга около 250 000 собственици на коли в САЩ. Предстои тя да бъде валидирана от американски съд.

Даймлер обяви миналия месец, че нетната му загуба е нараснала до 2 млрд. евро през второто тримесечие, отчетено на годишна основа, заради спада в приходите, дължащ се на по-слабото търсене.

Бизнесът на компанията с ванове остава източник на добри новини с продадени 838 970 броя, което е месечно повишение от 8,5 процента.

През първите седем месеца на годината обаче продажбите на едро на леки автомобили Мерцедес (Mercedes) са спаднали с 16,2 процента спрямо същия период на 2019 година.

Месечните продажби на компактния модел Смарт (Smart) са се сринали с 61 процента до 3539 броя през юли на фона на преминаването на марката към електрически версии.