Френският гигант в хранително-вкусовата промишленост Данон (Danone) планира да съкрати 1850 работни места в световен мащаб, от които 458 във Франция, по проекта си за реорганизация, оповестен през ноември. Това съобщи компанията, цитирана от Франс прес.

Това е малко по-малко от освобождаването на 2000 души, от които 400-500 във Франция, най-вече на ръководни позиции, за което намекна при представянето на плана бившият главен изпълнителен директор Еманюел Фабер, припомня БТА.

Съветът на директорите, който отстрани в средата на март Фабер на фона на кризата с недоверието на част от акционерите към него, потвърди плана "Лоукъл фърст" (Local First). Той трябва да увеличи доходността и да генерира икономии чрез олекотяване на йерархичната структура на Данон.

Подробното представяне на "Локал фърст" пред представители на персонала започна вчера и продължава днес, съобщи Данон Франция в комюнике. Информационно-консултантската процедура ще продължи няколко месеца.

Проектът може да доведе до съкращаване на общо около 1850 позиции, от които 458 във Франция, според комюникето. Те съвпадат с прогнозите от ноемврийското проучване.

Изпълнението на този план ще става постепенно за няколко месеца през 2021 и 2022 година.