Чешкото правителство може да изкупи до 100 процента от авиооператора "Смартуингс" (Smartwings), който е собственик на "Чешките авиолинии" (Czech Airlines), или да предложи на авиокомпанията държавно гарантирани кредити. Това заяви днес министърът на промишлеността Карел Хавличек по чешката телевизия, цитиран от Ройтерс и БТА.

Хавличек каза, че правителството ще обсъди ситуацията със "Смартуингс" и решение ще бъде взето до края на юни. По думите му групата представлява стратегически интерес за правителството.

Финансовият министър Алена Шилерова одобри изкупуването на "Смартуингс", допълва агенция ЧТК.

Авиогрупата посочи, че ще приветства всяка дискусия по въпроса.

Все още вярваме, че по-нататъшен дебат за подкрепа на компанията, в която работят 2500 души, ще се изплати от гледна точка на бизнеса, посочи "Смартуингс" в изявление.

Хавличек, койторъководи и транспортното министерство, подчерта, че всяка евентуална намеса на правителството ще бъде инвестиция и групата може да бъде продадена по-късно, може би на печалба.

Правителството по-рано спомена и възможността на групата да бъдат предоставени кредити, гарантирани от държавата.

Очаква се "Чешките авиолинии" да възобновят полетите си в понеделник, 18 май, след повечемесец и половина прекъсване. През 2019 г. компанията е превозила 8,2 милиона пътници и е най-големият авиооператор, който лети от летището Прага.