През първите два месеца на 2022 г. се наблюдава сериозен интерес към чартърни полети до екзотични дестинации, които са 40 за периода с близо 5000 превозени пътници. Сред предпочитаните дестинации са Доминиканска Република, Шри Ланка, Сейшели, Малдиви, Мавриций, Танзания и Кения, съобщиха от столичния аеропорт.

"Работим активно за удвояване на маршрутите от София, включително директни услуги до екзотични дестинации като Сейшелите и Малдивите. Летище София е повече от писта и терминали, ние се стремим да популяризираме дестинация България и ежедневно да разширяваме мрежата от полети." Това заяви в края на януари Хесус Кабайеро, изпълнителен директор "СОФ Кънект", фирмата оператор на столичното летище.

На 28 януари т.г. от летище София излетя първият чартърен полет от България до най-големия остров на Сейшелите - Махе. Тогава от летището съобщиха, че екзотичната страна е все по-популярна сред българите, тъй като е сред най-лесно достъпните дестинации в настоящата ковид обстановка.

И февруари, подобно на януари, продължава да е далеч от нивата на предпандемичната 2019 година, отбелязаха във вторник, 8 март, от столичното летище. През втория месец на 2022 г. пътниците, преминали през аеропорта са намалели с близо 37% спрямо 2019 година. За изминалия период са обслужени общо 315 121 души. С 39% е намалял пътникопотокът по международните редовни линии, а пътуващите по вътрешни са с 34% по-малко, отбелязаха от летище София.

През февруари излетелите и кацнали самолети на аеропорта достигнаха 3141, като се наблюдава спад от 26% спрямо 2019 година.

Обемът на обработените товарни и пощенски пратки за периода е намалял с близо 22% спрямо преди пандемията и възлиза на 1504,4 тона.

Последиците от пандемията продължават да оказват влияние на въздушния трафик, като допълнително негативно въздействие се очаква от ситуацията в Украйна, сочи анализ на аерогарата.