Обявен е втори опит за запазване на мощности за пренос на природен газ от "Турски поток-2" през България до Сърбия, съобщи eadaily.com. Според информацията, "Булгартрансгаз" е увеличил срока на договорите, които ще бъдат подписани с компаниите, и е намалил исканите такси за пренос.

На първия търг не се получиха оферти, които да изпълняват икономическите условия за изплащане на инвестицията от около 2.5 милиарда лева за построяване на газопровода от границата с Турция до границата със Сърбия. Тогава исканата цена за пренос бе 2.3 долара на 1000 м3 газ на всеки 100 километра. Според руската медия, сега предложението за таксата е намалено с 3.65% и е 2.21 долара.

Оферти за втория търг се очакват на 31 януари, а евентуалните спечелили ще бъдат обявени на 5 февруари 2019 година. "Булгартрансгаз" трябва да построи газопровода по българска територия до 1 януари 2020 година. За целта вече е обявена и обществена поръчка за построяването на газопровод с дължина 474 километра. Резултатите от този търг ще са известни в средата на февруари.