Нефтогазовата корпорация British Petroleum е подала заявление за получаване на лицензия за работа на пазара на електроенергия на дребно в пет щата в САЩ. British Petroleum иска да доставя електроенергия на потребителите на дребно в Калифорния, Илинойс, Охайо, Пенсилвания, и Тексас, съобщава "Ройтерс". Това затвърждава тенденцията големите добивни компании да се пренасочват към производство и доставка на електроенергия от възобноваеми източници, изоставяйки постепенно производството на изкопаеми горива.

Основните европейски конкуренти на компанията са: нидерландската Royal Dutch Shell и френската Total, които също се насочват към бърз ръст в сектора на търговията на дребно и демонстрират мащабни програми за диверсификация.

Британската нефтогазова компания досега не търгувала електроенергия на дребно, но е един от най-големите търговци на електричество на пазара на едро в Северна Америка.

Нова дъщерна компания, която се казва British Petroleum Retail Energy ще доставя електроенергия наравно с американските служби за комунални услуги, които са под нарастващ натиск от страна на инвеститори и правителства за намаляване на въглеродните емисии. Намерението на новата компания е да продава електроенергия на търговски, индустриални и битови клиенти.

Посочени са и източниците, от които British Petroleum Retail Energy ще черпи електроенергия за продажба. Това са наземни вятърни електроцентрали, слънчеви електроцентрали и газовата електроцентрала на British Petroleum в Уайтинг, Индиана.

3е-news.net