Британското правителство подкрепя предложенията на министърката на културата Надин Дорис за продажбата на "Канал 4" на Би Би Си след 40 години държавна собственост, съобщава вестник "Гардиън".

Кабинетът на премиера Борис Джонсън се надява да вземе от продажбата около един милиард лири стерлинги. Това би била една от най-големите приватизационни сделки във Великобритания след продажбата на пощите (Royal Mail) преди десетилетие.

Министрите заявяват намеренията си тези приходи да се изразходват за насърчаване на творчеството на независимите продуцентски компании, като се финансират програмите им, за да се повиши тяхното качество.

Тези планове срещат ожесточена реакция от страна на медийния сектор. Видни представители на радио- и телевизионната гилдия в страната упрекнаха правителството, че предприема недалновидни политически и финансови ходове, насочени срещу обществените радио- и телевизионни оператори.

Главният изпълнителен директор на "Канал 4" Алекс Махън съобщи на служителите си за предстоящата приватизация с имейл, в който пише, че правителството скоро ще обяви своето решение да приватизира телевизията.

Екипът на "Канал 4" е предложил стратегия за развитието на медията през следващите 40 години, в която се посочва, че тя ще им позволи да надградят успехите на първите 40 години. Тази визия е свързана с държавна собственост и създаване на добавена обществена стойност, пише още в документа и се изразява увереност, че моделът, който е работил досега, ще продължи да работи и в бъдеще.

Махън намекна, че ръководство на "Канал 4" възнамерява да защитава обществената медия, като се надява окончателното решение за съдбата на телевизията да бъде взето от парламента.

Снощи британската министърка на културата написа в Туитър, че държавната собственост пречи на "Канал 4" да се конкурира със стрийминг гиганти като Нетфликс и Амазон. Според нея промяната на собствеността ще даде на телевизията инструментите и свободата да процъфтява като обществена медия в бъдеще.

Министърката на културата в сянка от Лейбъристката партия Луси Пауъл определи този ход като културен вандализъм. Според нея "Канал 4", който не струва нито стотинка на данъкоплатеца, вероятно ще бъде продаден на чуждестранна компания. Сделката ще доведе до закриването на работни места и ще нанесе удар по британската продукция, прогнозира тя.

"Канал 4" се управлява на комерсиална основа и в момента има реклами, но реинвестира всичките си печалби в създаване на нови програми. Настоящото му ръководство твърди, че нов собственик от частния сектор ще се стреми да оптимизира печалбите за сметка на оригиналните британски програми.