Британски правителствени агенции насърчават компании да се преместят частично в ЕС, за да не излагат на риск износа си след Брекзит, съобщиха в. "Обзървър" и Би Би Си, цитирани от ДПА.

Някои фирми планират преместването си в момента, според БТА. Това ще им позволи да избегнат допълнителни мита, данък добавена стойност (ДДС), както и бюрократични пречки.

Съоснователят на Чешир чийс къмпани (Cheshire Cheese Company) Саймън Спъръл каза пред Би Би Си, че центърът за претоварване на стоки в ЕС е единственото решение.

По думите му след Брекзит всяка кутия за дегустация на стойност от 25 до 30 британски лири (34 - 41 долара), която отива в ЕС, ще трябва да има здравен сертификат, издаден от ветеринар за 180 лири.

Говорител на британското министерство на външната търговия подчерта, че не е правителствена политика да препоръчва на бизнеса да се мести в ЕС, съобщи в. "Обзървър".

Търговецът на сирене отбеляза, че е отхвърлил идеята за изграждане на склад в Англия. Вместо това бихме могли да наемем френски служители и да плащаме данъци на ЕС, добави Спъръл.

Две средно големи компании вече обявиха пред в. "Обзървър" плановете си да преместят част от бизнеса си в ЕС.