Британската група супермаркети Сейнсбърис (Sainsbury's) съобщи днес, че около 3500 работни места са застрашени в процеса на преструктуриране, който ще доведе до затварянето на 420 автономни магазина Аргос (Argos) и всички щандове за месо, риба и деликатеси, предаде Ройтерс.

Веригата уточни, че се стреми да намери алтернативни роли за толкова служители, колкото е възможно, добавяйки, че от март е наела 52 000 души, допълва БТА.

Сейнсбърис е отчела загуба преди данъчно облагане от 137 милиона лири (178 милиона долара) за 28-те седмици до 19 септември, отразяващи еднократни разходи от 438 милиона лири. Те са свързани със затварянето на магазини Аргос и други стртаегически промени, въведени от Саймън Робъртс, който наследи през юни Майк Куп на поста главен изпълнителен директор на веригата

Той планира да се съсредоточи върху основния хранителен бизнес на Сейнсбърис, като намали цените, ускори иновациите в сферата на хранителните продукти и повиши обема на онлайн продажбите на храни. Робъртс иска също да увеличи броя на малките квартални магазини за хранителни стоки през идните три години.

Основната печалба преди данъци на веригата е 301 милиона лири. Тя надвишава средната прогноза на анализаторите за 275 милиона лири и отчетените през същия период на миналата година 238 милиона лири. Причината е, че силните продажби по време на пандемията от Ковид-19 са компенсирали допълнителните разходи и загуби на банка Сейннсбърис.

Съпоставимите продажби на дребно през първата половина на годината са нараснали с 6,9 процента спрямо 8,2 процента през първото тримесечие.

Акциите на групата, които вече са поевтинели с 9 процента през 2020 година, се търгуваха 209 пенса при затварянето на вчерашната търговия, оценявайки бизнеса на 4,7 милиарда лири. В сутрешната търговия котировките нараснаха с 1 процент.

Британската верига супермаркети съобщи днес, че трети страни са изразили интереса си към банковите й операции.

Преговорите обаче са на много ранен етап и няма никаква гаранция, че те ще доведат до някакво споразумение, заяви Саймън Робъртс.