Университетът в Кеймбридж получи дарение от 100 млн. паунда - най-голямата сума пари, която са получавали от един дарител, пише "Индипендънт".

Дейвид Хардинг е британски милиардер, основател на фирмата "Уинтън" и съпругата му Клаудия, която е част от фондацията на Научния музей във Великобритания са щедрите дарители.

Със 100 млн. ще бъдат финансирани повече от 100 докторанта на университета, благодарение на нова стипендиантска програма, стартираща от октомври тази година. 25 млн. паунда ще бъдат отделени за факултета по естествени науки, в който е завършил Хардинг.

21 млн. от парите ще бъдат разпределени за редовите студенти под формата на стипендии и награди за постижения.

Това е най-голямото дарение, което университетът е получавал. От ръководството на Кеймбридж се надяват до края на годината да съберат 500 млн. паунда от дарения, които да вложат в студентите си.

Учениците, които не успяват да покрият паричните такси на университета, ще получат шанс да учат в Кеймбридж благодарение на даренията. "Искаме да привлечем, подкрепим и финансираме най-талантливите студенти от всички части на Великобритания и света. Категорични сме, че Кеймбридж трябва да възпитава най-впечатляващите умове и академични таланти, независимо от произхода на студентите", коментира проф. Стивън Туп.

"Клаудия и аз сме щастливи да направим този подарък на Кеймбридж и да помогнем да бъдат привлечени най-добрите ученици от бъдещите поколения", коментира Хардинг.