Бразилският президент Жаир Болсонаро уволни главния изпълнителен директор на държавната петролна група "Петробраз" (Petróleo Brasileiro S.A - Petrobras) Жоаким Силва и Луна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

АФП отбелязва, че това е станало в момент, когато предприятието е обект на критики, защото повиши значително цените на горивата. Предшественикът на Жоаким Силва и Луна също бе уволнен от Болсонаро, отново след поскъпване на горивата, отбелязва агенцията.

Новината, съобщена първоначално от бразилски медии, бе потвърдена от министерството на мините и енергетиката, което предложи начело на "Петробраз" да застане Адриано Пиреш, експерт по газа и петрола. Тази номинация се очаква да бъде одобрена от управителния съвет на "Петробраз" на 13 април, уточни министерството.

Силва и Луна, генерал в оставка и бивш министър на отбраната, бе назначен през февруари 2021 г. 

В началото на този месец "Петробраз" обяви увеличение на цената на бензина от своите рафинерии с 18,8 на сто, а на дизеловото гориво - с 24,9 процента, заради смущенията на пазара на горивата във връзка с войната в Украйна и санкциите срещу Русия. Болсонаро разкритикува тази мярка, тъй като се опитва да обуздае инфлацията седем месеца преди президентските избори, на които се надява да спечели втори мандат, въпреки че последните анкети дават много повече шансове на експрезидента от левицата Лула да Силва, отбелязва АФП.