"Боинг" (Boeing Co.) успя да си осигури сума, която надвишава 12 млрд. долара, посредством финансиране от над 10 банки, съобщи в понеделник бизнес телевизия CNBC, позовавайки се на анонимни източници. Сумата е необходима, за да помогне на американският самолетостроител в борбата с финансовата криза, причинена след двете катастрофи със самолети от модела 737 MAX.

Базираната в Чикаго компания ще публикува своя редовен тримесечен доклад за приходите в сряда, а също така ще разкрие и бъдещите си планове, след като получи тази солидна финансова подкрепа от банките.

Според предишни съобщения "Боинг" е искал заем от 10 милиарда долара.

Междувременно в края на миналата работна седмица американски медии съобщиха, че шефът на Федералната авиационна администрация на САЩ Стив Диксън е уведомява авиокомпаниите, че самолетът Boeing 737 MAX може да бъде сартифициран от агенцията за връщането му в експлоатация преди средата на 2020 година. Според същата информация Диксън е разкри, че компанията "Боинг" е постигнала значителен напредък във връзка с решаване на проблема със сигурността на полети на 737 MAX.

Въпреки тези позитивни новини, акциите на Boeing Co. поевтиняват на Уолстрийт с 1,88% на фона на общата слабостта на американската борса с оглед на инвеститорските опасения около разширяващата се вирусна епидемия в Китай.

Индексът на сините чипове DJIA е понижава преди края на търговията в понеделник с над 400 пункта (спад с 1,44%), широкият индекс S&P500 - с 1,49%, а технологичният Nasdaq Composite - с 1,78%.

Европейските борси пък приключиха с още по-големи загуби днешната търговия, като индексът Stoxx Euroep 600 се раздели с 2,26% от стойността си, DAX 30 - с цели 2,74%, френският индекс CAC 40 се понижи с 2,68%, а британският FTSE100 - с 2,29%.