Германският автомобилопроизводител Бе Ем Ве (BMW) съобщи днес, че печалбата му за първото тримесечие е спаднала със 74 процента заради заделени 1,4 милиарда евро (1,6 милиарда долара) за очаквана антимонополна глоба от Европейската комисия и по-високи разходи за нови технологии и заводи, предаде Асошиейтед прес.

Чистата печалба е спаднала до 588 милиона евро спрямо 2,28 милиарда евро за същото тримесечие година по-рано. Приходите възлизат на 0,9 процента до 22,4 милиарда евро.

Европейската комисия разследва автомобилопроизводители по подозрение, че са се сдружили да ограничат конкуренцията при разработването на технологиите за намаляване на вредните емисии. Бе Ем Ве оспорва твърденията, но каза, че е много вероятно да му бъде наложена глоба.

Глобата и разходите за инвестиции, наред с по-ниските цени на някои пазари, доведоха до оперативна загуба на подразделението за коли на компанията на стойност 310 милиона евро, докато подразделенията за финансови услуги и мотори са останали печеливши.

Компанията от Мюнхен успя леко да повиши броя на продадените автомобили до 605 333 и каза, че очаква попътен вятър през втората половина на годината, когато на пазара ще се появят повече нови модели.

Разходите на компанията за проучвания и разработки са се увеличили до общо 1,4 милиарда евро, както и разходите за заводи, имоти и оборудване, които възлизат на 1 милиард евро. Повишението идва от въвеждането на нови, гъвкави заводски структури и строителството на нов завод в Мексико.