Азиатските компании от редица икономически сектори се подготвят за последиците, които може да има разпространението на новия коронавирус от Китай, който се появи през един от най-натоварените туристически сезони за страната, информира японският в. "Никей", цитиран от БТА.

Очаква се тази година през празниците около китайската Нова година между 24 до 30 януари китайците да направят над 7 милиона пътувания в чужбина спрямо 6,3 милиона през миналогодишния празничен период, прогнозира Китайският институт за изследвания на изходящия туризъм. Основните дестинации, към които се насочват китайските туристи, са Тайланд, Япония и Южна Корея, следвани от Виетнам, Сингапур и Малайзия. Масовите пътувания засилиха страховете на азиатските компании от бързо разпространение на инфекцията.

В Тайван, който е на два часа със самолет от китайския град Ухан, откъдето започна епидемията, водещият производител на електронно оборудване Фокскон (Foxconn) днес обясни подробно карантинната си политика предвид широката му производствена мрежа в Китай. Служителите в Ухан, които се връщат в Тайван за празниците, са помолени да останат по домовете си, макар засега да не са установени случаи на заразяване.

Основателят на компанията Тери Гоу посочи, че обмисля и дали да не забрани на служителите да се връщат в Китай след празниците, предполагайки, че те биха могли да следят производствените процеси чрез видео връзка.

Хонконгската авиокомпания Катай пасифик (Cathay Pacific) ще позволи на стюардите и стюардесите си да носят хирургически маски при полети в континентален Китай, информира Ройтерс. Кабинният персонал поиска разрешение за тази мярка вчера за полетите в целия свят, тъй като вирусът вече бе регистриран в САЩ, Тайланд, Южна Корея и Тайван. Пътуващите до Ухан пък ще имат възможност до 15 февруари да анулират или променят резервациите си безплатно.

Туристически агенции също позволяват безплатно анулиране на пътувания до Ухан.

Китайските авиокомпании и хотели ще бъдат най-силно засегнати, ако кризата бъде продължителна, предупреждава Си Ен Би Си.

В Тайланд, където се очакват милиони посетители от Китай, властите затегнаха проверките на пристигащите. На летищата са инсталирани термоскенери и всеки с температура над 38 градуса бързо ще бъде изпращан в болница, посочва "Никей".

Въпреки мерките за ограничаване на вируса американските и европейски фондови пазари последваха спада на азиатските борси вчера, след като бе съобщено, че вирусът се предава от човек на човек и бе потвърден първи случай в САЩ.

Акциите на авиокомпаниите продължават да поевтиняват и днес, както и акциите на японски компании за търговия на дребно, които силно разчитат на китайските клиенти.

Котировките на производителя на хирургически маски Кокен (Koken) обаче скочиха, както и на Топ Глав (Top Glove) - най-големия производител на медицински ръкавици в света.

Азиатските компании отбелязват, че се подготвят за предизвикателствата, които разпространението на вируса може да донесе, опирайки се на опита от миналото.

През 2003 г. епидемия от тежък остър респираторен синдром (на английски SARS) в Китай, наред със случаи на смъртоносна форма на птичи грип, доведе до широкообхватни карантинни мерки в редица китайски градове и Хонконг. Тогава се разболяха над 8000 души, а близо 800 починаха.

Загубите от отменени пътувания и потребителски разходи достигнаха 40-50 млрд. долара, допълва Асошиейтед прес.

Отговорът на китайските власти сега обаче е много по-бърз, отколкото през 2003 година.

"Това, за което бяха необходими месеци по времето на SARS, сега става за часове и дни", изтъква Гейбриъл Лю, декан на медицинския факултет на Университета на Хонконг.

Новият вирус, който изглежда е по-малко опасен от SARS, същевременно се е разпространил на по-широка територия за същото време, което означава и че икономическите му последици ще бъдат по-широки, допълва "Никей".