Израел отмени планираното си участие в голямо оръжейно изложение в Обединените арабски емирства (ОАЕ) следващата седмица поради ограниченията за пътуване със самолет, въведени заради КОВИД-19, съобщиха днес израелски служители, цитирани от Ройтерс.

Десетки компании от израелската отбранителна индустрия трябваше да вземат участие в Международното оръжейно изложение (IDEX) и конференция в Абу Даби от 21 до 25 февруари, първо съвместно изложение за двете страни, които установиха официални отношения миналия септември, след като се сближиха предвид общите им опасения от Иран, припомня БТА.

Но служители от министерство на отбраната и от министерството на регионалното сътрудничество на Израел заявиха, че плановете са отменени. Те се позоваха на издадената на 26 януари от израелските власти забрана за пътувания със самолет, която все още е в сила в опит да се овладее ръстът на инфекциите от КОВИД-19.

Говорителка на израелското министерство на отбраната заяви, че ведомството е поискало специално разрешение за представители на компаниите да отлетят за столицата на ОАЕ, но такова е било отказано от съответната контролна комисия на министерството на регионалното сътрудничество.

Говорител на министерството на регионалното сътрудничество заяви, че "искането е трябвало да бъде отхвърлено, въпреки желанието да се стимулира и насърчава сферата на отбраната, и предвид необходимостта от вземане на непредубедени решения".