Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще отпусне на комплекса "Марица-Изток" 50 милиона лева, каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседанието на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология.

Отделно се отпускат още 5 милиона лева за актуализиране на заплатите на хората, работещи в дружествата, добави тя. Заплатите на хората, работещи в мините на комплекса, не са увеличавани вече 30 месеца, добави президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов също се срещна с Пламен Димитров и представители на синдикатите на "Мини Марица-Изток". Акцент в разговора бяха въпроси относно бъдещето на комплекса "Марица-изток", както и мерките на правителството за справяне със социално-икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19. В срещата при премиера са участвали вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Днес на срещата в Министерството на енергетиката са били обсъдени три теми - енергийната стратегия на България до 2030 година; състоянието на комплекса "Марица Изток", "Зелената сделка", подготвяна от Европейската комисия, каза министър Петкова.

Нашето правителство ясно е декларирало своето отношение към комплекса "Марица Изток" и централите, които работят с въглища. България ще продължи да разчита на тези централи поне да 2030 година, с хоризонт до 2050 година, каза Теменужка Петкова.

В топлоцентралите на комплекса "Марица Изток" се произвеждат 46 процента от енергията, необходима на България, припомни Теменужка Петкова.

На 20 август т.г. синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха, че от началото на годината въгледобивът е намалял с 25 на сто. Тогава те предложиха два начина за компенсиране на този спад: заем от 50 млн. лева или нова, по-висока цена на въглищата.

Социалното напрежение расте, защото миньорите не са сигурни за бъдещето си, заявиха синдикални лидери.

Намалението на евтина електроенергия в тецовете в "Марица изток" не е само заради COVID кризата, а тенденция от 2018 г., твърдят синдикалистите. Те изразиха притеснение, че не знаят как ще се отрази на държавното въгледобивно дружество "Зелената сделка" и припомниха, че има решение на парламента от 31 януари тази година, което гарантира дейността им.

По данни на ръководството на "Мини Марица-изток" в дружеството работят над 7000 души.

По-рано днес пред БНР Александър Загоров - конфедеративен секретар на КТ "Подкрепа", отбеляза, че най-големият проблем на мините са липсата на средства, както и ниската консумация на електроенергия и свързаният с това нисък добив на въглища.

По думите му ремонтната и инвестиционната програма на "Мини Марица-изток" не е изпълнена заради липсата на средства.

"Мините работят. Най-тежкият период за тях е зимата. Така че, ако не ги подготвим за зимния период - и минното оборудване, и хората - нещата могат да бъдат твърде лоши и тогава ще се сърдим, че няма да има ток", коментира Загоров.

"Ще положим всички усилия и ще докараме до разум всеки един, от който зависи това нещо, така че да няма проблеми с доставките на въглища за българските топлоелектрически централи от комплекса "Марица-изток", но усилията ни ще бъдат възнаградени чак, когато разберем, че комплексът има бъдеще, че отговорното поведение, което чухме и видяхме, че го има, е превъплътено в документи, които документи ще се изпълняват години наред", изтъкна конфедеративният секретар на КТ "Подкрепа".