Български фабрики започват производство на плат и защитни облека за медицинските екипи. Днес ще са готови 1000-2000 екипа, каза премиерът Бойко Борисов на откритата част от заседанието на Съвета по сигурността, свикан тази сутрин от премиера в МС.

Нито една държава в ЕС няма запас от маски, респиратори, калцуни и ръкавици, защото никой не можеше да предвиди тази криза, каза Борисов. Изпитанията на нашия плат, направени от военните, минаха прекрасно, добави премиерът, цитиран от БТА. Той е много по-добър от нетъкания текстил за еднократна употреба. Нашите облекла ще могат да се ползват по 50 пъти, уточни Борисов. На пълен оборот върви и производството на маски, каза той. Ще произвеждаме облекла, докато станат 30-40 хиляди - и да ни останат, ще ги пазим за резерв, добави премиерът.

Вчера заловиха контрабанден износ на 7500 маски, а тази нощ - на още 20 000, съобщи Борисов.

До петък очакваме да има общоевропейско решение за обществените поръчки и да могат всички държави да започнат да получават облекла, калцуни и други защитни средства. "Българският, най-мъдър народ, е казал - "помогни си сам, за да ти помогне и Господ", защото ако чакаме на Европа, това ще стане чак в края на април, началото на май", каза Борисов.

"Най-опасното сега е да не си "счупим икономиката" - тогава ще заговорим за безработица, за ниски доходи, и няма да има оптимизъм", каза премиерът.