Над 30 български транспортни компании се включиха в колективен иск на фирми от 17 държави за получаване на обезщетение от производители на тежкотоварни камиони. Искът е заради сключен между тях картел в продажните цени и е заведен в Мюнхен, предава БНР.

Искът е въз основа на решение на Европейската комисия от 2014 г., според което 6 компании са продавали тежкотоварни превозни средства в тежест на купувача.

Според решението компаниите, които в онзи момент са държали около 90% от производството на камиони в Европа, са били част от картел и са нарушили правилата за конкуренция в ЕС, обяснява адвокат Анна Тюнис-Бамбалска от кантората, представляваща транспортните фирми, завели иска.

"Те са признали картелното споразумение и им е наложена глоба от 1,3 млрд. евро за манипулиране на пазара. Искът е за парично обезщетение. Всеки един транспортен предприемач има право за закупен от него камион в периода от 1997 до 2014 г. на парично обезщетение от 5000 до 10 000 евро на камион. Даден е ход на делото", допълни тя.

Колективният иск е от името на 1000 фирми от страни членки на ЕС, от които над 30 са български. Претенциите на компаниите са за обезщетение за закупени 21 000 камиона - над 1100 на български фирми.