"В авиацията България има нужда да навакса в технологично отношение. Идеята на форума ни днес е именно да акцентираме върху тези направления, които другите държави вече са разработили и да ускорим прилагането им у нас. Целта е да не сме изоставащи, да бъдем в челото и да привличаме повече туристи и пътници, с което да окажем и позитивно влияния върху икономиката на България".

Това коментира за БТА Йордан Карамалаков, регионален мениджър на ИАТА (международната асоциация за въздушен транспорт) по време на Sky форум, събрал представители на гражданската авиация и туристическия бизнес. Тази година основна тема на форума е дигиталната революция.

Навсякъде, където дигиталните технологии вършат своята революция, по същия начин те се отразяват и на авиацията, и на туризма, но малко по-силно, защото тези сектори са насочени към хората. Те работят с широки маси от хора с отделни интереси и отделно минало, което дава спецификата на работата на авиацията и туризма в съвременния свят на дигиталните технологии, коментира Карамалаков."Ние бием камбаната, че е дошло времето за революционни промени в тази област", посочи авиационният експерт. Очакваме представителите на авиацията и на туристическата индустрия у нас да реагират на тези проблеми. Тенденциите са насочени към улесняване на пътника, който реално иска - да пътува по-евтино, да не закъснява, да пътува в комфортни самолети и да си купи това, което му се иска и тогава, когато му се иска.

Системата, известна като NDC, обсъждана на днешния форум има за цел да направи колаборация между всички участници по веригата, която обслужва пътника. "Колкото по-малко са разходите на пътника да си плати услугата, чрез комисионни и др., толкова по-евтин ще бъде и неговият билет. Друга идея на NDC е да минимизира броя на посредниците при закупуване на билета и цялостна организация на пътуването, свързано с багаж, превоз до летище, кетеринг, крайна локация", обяснява Карамалаков.

На днешния форум бяха представени и възможностите на новата блокчейн технология, чиято цел е да събира база данни в тяхното развитие. Най-често тя е представена като " споделена публична счетоводна книга, която всеки може да поверява, но никой не може да променя". Възможностите на тази технология могат да се прилагат ефикасно както в авиацията, така и в туристическата индустрия, гарантирайки сигурността на данните и премахвайки рисковете от човешка грешка.