Два отбора кръстосаха противоположни тези и аргументи по темата "Трябва ли да се страхуваме от роботите" в първия дебат от новия формат на Мениджър "Точка на кипене". Фокус на дебата не са научно-фантастични филми и роботите от романите на Айзък Азимов, а автоматизацията и приложението на изкуствения интелект.

Когато говорим за роботи, имаме предвид софтуерни и хардуерни продукти или машини, обучени да извършват серия от дейности автоматично.

Това включва както роботи с, така и без изкуствен интелект, който позволява вземането на самостоятелни решения в определени параметри. С тези роботи се автоматизират редица работни процеси на база правила и набор от решения - т. нар. автоматизация.

Зрителите имаха възможност да изразят своята позиция преди събитието чрез гласуване на сайта www.manager.bg.

Резултатите показаха, че 65,1% от хората смятат, че не трябва да се страхуваме от роботите, докато 34,9% бяха на мнение, че имаме причина да се притесняваме от навлизането на роботите в нашето ежедневие.

Дебатът протече при ясни правила, според които участниците разполагат с точно определено време, в което да развият своите тези, отговорят на поставените от модератора въпроси и представят своите контрааргументи.

НЕ трябва да се страхуваме от роботите - заявиха Красимир Кръстев и Филип Генов, участници в отбора защитаващ тезата, че страхът е излишен, защото замяната на сложните, опасни и монотонни човешки дейности е неизбежна; защото роботизацията, автоматизацията и приложението на изкуствения интелект са естествен процес от динамиката в икономиката.

По думите на Красимир Кръстев, основател и управител на RPA Consulting с над 10-годишен опит в корпоративния мениджмънт и управлението на проекти в публичния и частния сектор, ако гледаме на тази технология като на нещо, от което да се страхуваме и на което да се противопоставяме, губим ценно време и ресурси, които могат да бъдат насочени към важните неща - как да подготвим бизнеса, обществото и държавата за нещо, което вече е тук.

"Само преди 100 години средностатистическия български мъж, или над 95% от популацията мъже в България, са разчитали на 11 професии. Средностатистическата българка е разчитала на 4 професии. 100 години по-късно и за мъжете и за жените изборът е от над 1000 професии. Това се дължи на технологичния прогрес. Не знаем какво ще донесе бъдещето, но знаем, че един от плодовете на цивилизацията са човешките социални системи. Преди 25 години в банките се работеше на пишещи машини и с тефтери. В момента не е така и никога не е имало повече заети банкери в професията, отколкото е имало в момента", каза Филип Генов, съосновател и управляващ директор на компанията за дигитална трансформация F27, ментор и инвеститор в стартиращи компании на млади предприемачи.

Той заяви и че макар страхът да е бил част от човешката цивилизация, той никога не я е осмислял.

Трябва ли да се страхуваме от роботите? "Отговорът е "ДА" - според отбора, в състав Марияна Филипова и Христина Христова.

"Хората са оцелявали именно заради това, че страхът е бил естественият им предпазен механизъм. Чрез анализ ние винаги поставяме нещата под съмнение и изпитание. Когато се появи неочаквана ситуация ние първо опитваме да разберем какви позитиви и негативи носи тя. Това всъщност е функцията на страха, чрез която ние подлагаме нещата на проучване. Прочуване на неизвестното, на новото и на това, което предстои" по думите на Марияна Филипова.

Тя се занимава с иновативни образователни решения и е основател на STEALM Academy, съдия е на световното първенство по дебати на английски език, а учениците ѝ са двукратни световни шампиони, класирани за почетния дебат на победителите в Университета Йейл в САЩ.

"Загубата на едно работно място, независимо от причината или начина, по който се променя работното място, означава, че човекът трябва да се адаптира. Тази адаптация е стрес. Нормално е на човек да не му е неприятно, че се намира в стрес от това, че ще загуби работата си или заплащането си, от това, че ще бъде изместен от машина, която дори не може да се олицетвори като човешко създание", добави по темата Христина Христова, специалист Човешки ресурси и съдия по дебати на местно и международно ниво, която също защитаваше позицията, че трябва да се страхуваме от роботите.

Зрителският вот по време на събитието определи като победител отбора, защитаващ тезата, че Да, трябва да се страхуваме от роботите.

В края на дебата подкрепата за Да, трябва да се страхуваме от роботите постигна увеличение с 8,6%. Именно тази промяна определя и крайният победител по правилата на дебата.

Можете да проследите целия дебат във Facebook страницата Трябва ли да се страхуваме от роботите?

ТОЧКА НА КИПЕНЕ -ДЕБАТИТЕ НА "МЕНИДЖЪР" е нов формат поредица от събития, подлагащи на дебат актуални общественозначими теми. В тях ще срещаме хора с различни гледни точки по важни теми за бизнеса и обществото, за да извлечем най-доброто и конструктивното от спора. Защото е крайно време темите, които истински ни вълнуват като общество, да излязат от полемичното ехо-говорене на социалните мрежи и да бъдат облечени в истински аргументи, подкрепени от достоверни факти.

Генерален спонсор на дебата на тема "Трябва ли да се страхуваме от роботите?" е RPA Consulting.