Германският авиопревозвач "Германия" (Germania) обяви фалит и отмени всичките си полети, след като не успя да си осигури краткосрочно финансиране, за да продължи дейността си, предадоха световните агенции.

Подразделенията й в Швейцария - Германия Флуг (Germania Flug AG) и Бългериан ийгъл (Bulgarian Eagle) не са засегнати от фалита, отбелязва ДПА.

За съжаление не успяхме в крайна сметка да доведем финансовите си усилия си до успешен край и да покрием краткосрочните си ликвидни нужди, посочи в съобщение главният изпълнителен директор на компанията Карстен Балке.

Берлинската авиокомпания, която разполага с над 30 самолета и превозва 4 милиона пътници годишно, обяви тази сутрин фалита си и прекрати дейността си незабавно. Компанията, основана през 1986 година, обслужва полети на къси и средни разстояние до над 60 дестинации в Европа, Северна Африка и Близкия изток. Централата й от 2009 година е в Берлин.

Карстен Балке благодари на служителите и се извини на пътниците. Той посъветва клиентите на авиопревозвача, които имат пакетни почивки, да се обърнат към туристическите агенции, от които са ги купили, а пътниците, които са купили билети направо от "Германия" няма да могат да получат замяна.

Авиокомпанията обяснява финансовите си затруднения с непредвидени обстоятелства, сред които поскъпването на горивото миналото лято, отслабването на курса на еврото спрямо долара и необичайно многото случаи на ремонти на самолетите й.

Финансовите затруднения на "Германия" станаха публично известни през януари, когато не можа да изплати заплатите на служителите си.