Американската авиокомпания Юнайтед еърлайнс (United Airlines) изисква от служителите си в САЩ да се ваксинират срещу COVID-19 до края на октомври, а и по-рано, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

От ръководството на превозвача коментираха, че е въпрос на безопасност и се позоваха на невероятно убедителните, по думите им, доказателства за ефективността на ваксиините.

"Знаем, че някои от вас няма да се съгласят с решението ни да изискваме всичките ни служители в САЩ да са ваксинирани", казаха днес пред персонала на компанията главният изпълнителен директор Скот Кърби и президентът Брет Харт.

Те обаче добавиха, че фактите са кристално ясни - всеки е в по-голяма безопасност, когато всеки е ваксиниран.

Юнайтед еърлайнс, чиито служители в САЩ наброяват 67 000, е първата голяма американска авиокомпания, предприела подобен ход. От средата на юни превозвачът изисква от новите кадри да се ваксинират. Неваксинираните служители са задължени да носят маски в офисите.

По данни на чикагската авиокомпания до 90 процента от пилотите й и близо 80 процента от стюардесите и стюардите вече са ваксинирани.

Майкрософт (Microsoft), Гугъл (Google) и Фейсбук (Facebook) вече съобщиха, че от есента ще изискват имунизационен сертификат от служителите и посетителите в американските им офиси, припомня АП.