Компанията "Ар Ти Екс корпорейшън" (RTX Corporation), позната още като "Рейтиън текнолоджис" (Raytheon Technologies), заяви, че дефектът в самолетните двигатели на дъщерната й "Прат енд Уитни" (Pratt & Whitney), налагащ непланирани инспекции, ще свие приходите на "Ар Ти Екс корпорейшън" с 3 милиарда долара през настоящото тримесечие, предаде Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

През юни "Рейтиън текнолъджис" официално промени името си на "Ар Ти Екс корпорейшън".

Проблемът произтича от наличието на метален прах, използван при направата на някои части от двигателите на "Прат енд Уитни" за самолетите "Еърбъс" (Airbus) от модела "А320нео". Този дефект може да предизвика пукнатини при двигателите и налага непланирани дейности по поддръжката на стотици двигатели, лишавайки авиокомпаниите от някои самолети по време на период на възстановяване на въздушните пътувания.

Отделно от първата прогноза за около 1200 самолетни двигателя, които ще трябва да бъдат инспектирани, още от 600 до 700 ще трябва да минат през подобни проверки до 2026 г. Проверките ще обхванат близо 1200 от общо над 3000 двигателя, от модела "PW1100G-JM", произведени от "Прат енд Уитни". Те се монтират и на самолетите на "Еърбъс" (Airbus) от модела "А320нео" (A320neo).

Каква е предисторията 

В последните дни на юли стана известно, че около 1200 турбини в двигателите на самолетите за средни разстояния на "Еърбъс" на германския производител Ем Те У (MTU) са проблемни.

Около 200 от тях трябва да бъдат ремонтирани най-късно до средата на септември, а останалите - през 2024 и 2025 г., заяви на 26 юли пред журналисти шефът на Ем Те У Ларс Вагнер, цитираян от ДПА.

Корпорацията ДАКС (DAX), базирана в Мюнхен, заедно с по-големия си американски партньор "Прат енд Уитни", произвеждат двигателите PW1100G-JM, вложени във всеки втори самолет "Еърбъс" от модела A320neo.

Ден по-рано "Рейтиън текнолоджис" (майката на "Прат енд Уитни") съобщи за съществуващия проблем.

"Работим съвместно с "Прат енд Уитни", за да намалим въздействието на проблема", заяви Вагнер. Той призна, че е трудно да се каже колко самолета ще трябва да влязат в халетата за ремонт. Всеки самолет разполага с два двигателя, но те може да са от различни производствени цикли, което значи, че най-малкият възможен брой са 600, а най-големият - 1200.

Като причина за проблема той посочи рядко състояние на металния прах, използван при производството н нови турбинни дискове от "Прат енд Уитни" за определен период от време.

Още тогава източник, запознат с въпроса, каза пред Ройтерс, че няма непосредствен проблем за безопасността.

Шок за авиокомпаниите

В средата на август в. "Файненшъл таймс" написа, че авиокомпании в Европа и САЩ бързат да осигурят резервни части и двигатели за своите самолети, за да избегнат отмяната на полети. Това се наложило, след като "Прат енд Уитни" обяви, че изтегля за проверка и ремонт стотици от тях.).

На този фон редица авиокомпании, сред които нискотарифната "Уиз еър" (Wizz Air) в Европа, както и американските "Спирит еърлайнс" (Spirit airlines), "ДжетБлу" (JetBlue) и Хавайските авиолинии (Hawaiian Airlines), са принудени да променят полетните си разписания. Това са и основните клиенти, закупили самолети "А320нео" с двигатели "PW1100G-JM.

"Уиз еър" например ревизира надолу прогнозата за растежа на своя бизнес. Авиокомпанията, която оперира и в България, обмисля временно да се откаже от някои полети или дори от цели маршрути. Тя предупреди, че проблемите със самолетните двигателите "оказват натиск" върху дейностите й по техническата поддръжка на самолетите, посочва "Файненшъл таймс".

Авиокомпанията прогнозира евентуално намаление с 10 процента на капацитета си за превоз през втората половина на финансовата 2024 г., започваща в началото на следващия април. "Уиз еър" обаче съобщи, че ще продължи да работи с "Ар Ти Екс корпорейшън", за да сведе до минимум въздействието от належащите инспекции върху своите планове за полети и бизнес разходи, като добави, че ще потърси финансова компенсация.

Междувременно Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ заяви, че е наясно с проблема и "ще гарантира, че са предприети подходящи стъпки".

Влиянието върху пазара

Акциите на "Ар Ти Екс корпорейшън", търгувани на Уолстрийт, изтриха над 6,7 на сто от стойността си вчера към 17:35 часа бълг. време.

Компанията потвърди коригираните си прогнози за печалба от 4,95 до 5,05 долара на акция за настоящата година, като отбеляза, че очаква удар от 1,5 милиарда долара по паричния си поток през 2025 г., с което той би се свил до 7,5 милиарда долара. 

Миналия месец "Ар Ти Екс корпорейшън" компанията, въпреки проблемите, увеличи очакванията си за продажби през 2023 г. до диапазона 73-74 милиарда долара, спрямо предишната си прогноза за 72-73 милиарда долара.