Главният финансов директор на Huawe Мън Ванчжоу беше освободена под гаранция от канадски съд. Тя беше арестувана на 1 декември във Ванкувър по искане на Съединените щати, предаде БНТ.

Съдът я пусна срещу гаранция от 7 и половина милиона щатски долара, докато се разглежда американското искане за екстрадицията ѝ.

Вашингтон я обвинява в подвеждане на международни банки относно транзакции, свързани с Иран, с които е изложила финансовите институции на риск от нарушаване на американските санкции срещу Техеран.

Китай заплаши Канада с тежки последици, ако не я освободи незабавно.

Финансовата директорка на китайския технологичен гигант Huawei - Сабрина Мън Ванчжоу бе арестувана на 1-ви декември в Канада по искане на САЩ заради подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран, предаде Ройтерс. Съединените щати искат тя да бъде екстрадирана.

Китайските власти реагираха яростно, като говорителят на китайското посолство в Канада поиска освобождаването на финансовия директор на Huawei. "По молба на американската страна канадската страна арестува китайски гражданин, който не нарушава никакъв американски или канадски закон", се казва в изявление на китайските власти. От самата компания Huawei заявиха посредством Туитър, че "не са наясно с каквото и да било неправомерно отношение от страна на г-жа Мън".