Руските власти задържаха трима управители на ТЕЦ-3 на Норилско-Таймирската енергийна компания заради разлив на 20 000 тона дизелово гориво във водоеми в Арктика, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Директорът на теца Павел Смирнов, главният инженер Алексей Степанов и заместникът му Юрий Кузнецов са задържани по подозрение в нарушаване на екологичните разпоредби, съобщи днес говорителката на следствения комитет на Русия Светлана Петренко.

По думите й в рамките на разследването е установено, че е хлътнала бетонната площадка на резервоара, той се е разрушил и е последвало изливане на горивото. Резервоарът се е нуждаел от капитален ремонт още от 2018 г., но през ноември същата година той е бил пуснат в експлоатация, без да се провери безопасността му.

Както и началникът на цеха Вячеслав Старостин, привлечен като обвиняем по делото по-рано този месец, тримата задържани ръководители могат да получат до пет години затвор.

По-голямата част от изтеклото гориво попадна в местните водоеми в района на Норилск, а част се просмука в почвата, което предизвика опасения, че може да бъде засегната екосистемата, ако разливът достигне Северния ледовит океан.

Част от горивото попадна в езерото Пясино, свързано с река Пясина, която тече на север и се влива в Карско море (част от Северния ледовит океан), но местните власти се надяват, че ще успеят да ограничат разлива.