Чечилия Мароня, италианка, получила половин милион евро от Светия престол по сметка в Словения, е била арестувана в Милано от финансовата полиция. Това съобщиха италиански медии, цитирани от Франс прес и БТА.

Мароня е била задържана, докато се е намирала в дома на приятел в Милано, по силата на международна заповед за арест, издадена от Интерпол по искане на разследващите във Ватикана, съобщи днес в. "Кориере дела сера".

Разкритията в италианските медии за тайнствената жена с прякорите "Дамата на кардинала" и "Дамата с 500 000-те евро", засилиха подозренията срещу кардинал Анджело Бечу. Той беше уволнен от папа Франциск на 24 септември заради подозрения за присвояване на средства.

Жени, шпионаж, игри на власт, прахосани пари на църквата (...) Изтичането на информация от поверителни документи в италианските медии след уволнението на влиятелния кардинал разкри съществуването на Чечилия Мароня и нейната роля в скандала.

Тази 39-годишна жена с класическа външност, скрита зад големи очила, заяви в началото на октомври, че е получавала пари за ролята си на посредник за освобождаването на отвлечени свещеници и монахини в Африка и Азия. Тя потвърди в редица интервюта, че по сметката на компанията й "Лоджсик" (Logsic), създадена през 2018 година в Любляна, са били преведени 500 000 евро.

Не съм откраднала нито евро, оправда се тя пред в. "Домани", обяснявайки, че има писмо от кардинала, което й разрешава да пътува и да има дипломатически отношения, за да подпомогне църквата в трудни райони.

Не съм любовница на Бечу, заяви тя пред в. "Кориере дела сера", представяйки се като политически анализатор и експерт по разузнаването.

В репортаж на телевизионното предаване "Хиените" се твърди, че тя е похарчила 200 000 евро за луксозни стоки, сред които и кресло за 12 000 евро.

След толкова работа, имам правото да си купя кресло, каза Мароня, заявявайки, че е жертва на интригите във Ватикана.