Саудитската петролна компания Saudi Arabian Oil Co., известна като Saudi Aramco, започва подготовка за листавне отвъд граница с фокус върху азиатските борси, само месеци след като петролният гигант превърна рекордното си първично публично предлагане (IPO) в изцяло вътрешно събитие и остави настрана глобалните банки, съобщава Bloomberg, цитирана от Инвестор. 

Най-голямата публично търгувана компания в света е в преговори с банките на Wall Street за изготвяне на сценарии за второ котиране в чужбина, споделят източниците, пожелали анонимност. Aramco иска предварително да бъде подготвена за подобен развой, ако фактическият владетел на Саудитска Арабия, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, даде разрешение, посочват запознатите.

Компанията не е определила срок за потенциалната сделка. Понастоящем се смята, че в чужбина листването няма вероятност да се осъществи, предвид пазарните условия и слабите перспективи за цените на стоките, според източниците.

Aramco обмисля вторично листване дори след като предлагането ѝ през декември не успя да покрие големите амбиции на принц Салман. Компанията продаде по-малко от 2% от капитала си и избра листване на местната борса.