Собствениците на тежкотоварните автомобили над 3,5 тона могат да започнат подготовка за оборудване с бордови устройства за нуждите на предстоящото тол таксуване, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

АПИ уточни, че единият от двата национални доставчика на услуги, подписали договори по новите Общи условия на АПИ - "Интелигентни трафик системи" АД, е преминал успешно тестовете за оперативна съвместимост с електронната система за събиране на пътни такси за изминато разстояние на АПИ.

Пътната агенция информира, че това дава възможност на дружеството за предварителни регистрации за оборудване на автопарка на превозвачите с бордови устройства, както и да започне подготовка за сключване на договори с тях. Очаква се те да влязат в сила, когато тол системата за товарните превозни средства над 3,5 тона бъде въведена в търговска експлоатация.

АПИ съобщи, че за днес са насрочени интеграционните тестове от процедурата за оперативна съвместимост и с другия национален доставчик на услуги - "КонкордСмарт Инфраструктура" АД.

В прессъобщението се посочва, че другите два регистрирани национални доставчика на услуги "Телетол" АД и "Иком" ООД все още не са подписали договори по новите Общи условия на АПИ.

От пътната агенция очакват "Телетол" АД да потвърди промените в условията, а "Иком" ООД да предостави допълнителни документи за сключване на договор.

Процедурата за доказване на оперативна съвместимост за нуждите на тол системата се състои от три етапа. Първият включва оценка на съответствието и разглеждане по допустимост на подадените документи. Вторият етап включва интеграционни тестове от край до край, а третият етап - приложни тестове от край до край с бордови устройства, които ще функционират в реална среда, посочват от АПИ.