САЩ могат да предоставят на компании лицензи за възобновяване на продажбите за китайската Хуавей (Huawei) след две до четири седмици, което ще даде сигнал, че неотдавнашното решение на президента Доналд Тръмп за смекчаване на ограниченията срещу китайската компания могат бързо да отбележат напредък. Това информира представител на американските власти, цитиран от Ройтерс и БТА.

Хуавей, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, през май бе включен в списък на министерството на търговията на САЩ, забраняващ на американските компании да му доставят нови американски стоки и услуги без лиценз.

В края на юни, след срещата си с китайския президент Си Цзинпин, Тръмп обяви, че американските компании ще могат да продават продукти на Хуавей. Неотдавна постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър заяви, че лицензи ще бъдат издавани, ако няма заплаха за националната сигурност.

Смяната на позицията на Тръмп и бързата реакция на търговското министерство сочат, че лобизмът на производителите на чипове, съчетан с китайския политически натиск, може да успее да постигне възобновяване на продажбите на американски технологии на Хуавей, отбелязва Ройтерс.

Две американски компании, произвеждащи чипове, през последните дни посочиха, че ще кандидатстват за повече лицензи след изказванията на Рос.

От 70-те млрд. долара, които през 2018 г. Хуавей е похарчил за покупка на компоненти, близо 11 млрд. д. са били насочени към американски фирми, включително Куалком (Qualcomm), Интел (Intel) и Майкрън текнолъджи (Micron Technology).

Американските компании в момента могат да продават стоки, за да поддържат съществуващите вериги и да предоставят софтуерни обновявания за вече пуснати на пазара устройства на Хуавей, но им е забранено да правят нови продажби на произведени в САЩ стоки и услуги.

Освен това не всички американски продажби зависят от одобряване на молбите за лицензи. Някои продажби на чипове не се нуждаят от лицензи, тъй като продуктите може да са произведени в чужбина с малко американски компоненти.

Все още не се знае за кои продукти ще бъдат давани лицензи. Някои американски компании са се опитали да получат яснота на конференция в министерството на търговията миналата седмица. На представител на един от производителите е било заявено от високопоставен държавен служител, че лицензите могат да бъдат предоставени след две до четири седмици.

САЩ водят дела срещу Хуавей за предполагаема кражба на американска интелектуална собственост и нарушаване на санкциите срещу Иран. Вашингтон започна също така лобистка компания в опит да убеди съюзниците си да отстранят китайския гигант от разработването на 5Джи (5G) мрежите.