Банковият гигант JP Morgan Chase връчи на своя изпълнителен директор "специална награда", която потенциално е на стойност милиони долари.

Компанията заяви, че наградата се дава в опит да се убеди Джейми Димън да продължи да я ръководи още "значителен брой години", съобщи BBC.

Наградата включва 1,5 милиона права, които се предоставят като опции при поскъпване на акциите* и които ще позволят на притежателя им (Димън) да печели, ако цената на акциите на компанията се повиши.

Димън е единственият шеф на голяма банка на Уолстрийт днес, преминал през финансовата криза от 2008 г.

В изявление пред инвеститорите компанията заяви: "Тази специална награда отразява желанието на борда г-н Димън да продължи да ръководи фирмата още значителен брой години."

Джейми Димън стана главен изпълнителен директор на JP Morgan Chase в края на 2005 г., а година по-късно беше назначен и за председател.

През 2020 г. той е получил 31,5 млн. долара и според Forbes състоянието му се изчислява на 1,8 млрд. долара.

BBC отбелязва, че решението на Димън през 2006 г. JP Morgan да се разтовари от 12 млрд. долара ипотечни кредити е спомогнало за защитата на банката срещу въздействието на световната финансова криза.

Бъдещето на г-н Димън в банката и планирането на наследяване, когато той напуска поста си, често е обект на спекулации на Уолстрийт. През 2018 г. в изявление, публикувано от фирмата, се цитира Димън да казва, че ще продължа да изпълнява сегашната си роля още около пет години.

В отговор на запитване на BBC за наградата, говорителят на JP Morgan Chase заяви: "Не е имало разговори за това, че г-н Димън напуска някоя от ролите си, а независимите членове на управителния съвет са инициирали решението за присъждане на днешната награда. Няма трети страни участвали в дискусията."

Т. нар. Stock appreciation rights (SARs) са вид компенсация за служителите, свързана с цената на акциите на компанията през предварително определен период. Служителите обаче не трябва да плащат цената на упражняване на това право (SARs). Вместо това те получават сумата от увеличението (в цената) в акции или кеш.