Alstom, световен лидер в интелигентната и устойчива мобилност, подписа рамков договор с Министерството на транспорта на щата Виктория, Австралия, за предоставяне на 100 нископодови трамвая от следващо поколение (Flexity low-floor Next Generation Trams (NGTs) за най-голямата градска трамвайна мрежа в света.

Оценен на приблизително 700 милиона евро, договорът включва доставка на подвижен състав и 15-годишна поддръжка, което прави това най-големият договор за трамваи в Австралия и в Южното полукълбо, съобщиха от френската компания.

Доставката на леките железопътни превозни средства Flexity 2 е планирана да започне през 2025 г.

Въвеждането на нископодовия трамваен парк ще даде възможност за постепенно оттегляне на допълнителни високоподови трамваи от мрежата на Мелбърн, гарантирайки съответствие със стандартите за достъпен транспорт за хора с увреждания, като намерението е да се осигури модерна, приобщаваща, безопасна и надеждна транспортна мрежа за всички пътници.

Новият трамваен парк допълнително ще подкрепи увеличаването на изискванията за капацитет на мрежата, за да отговори на прогнозирания растеж на населението, се казва в съобщението.