Кибератаките са най-голямата заплаха за бизнеса в световен мащаб, предупреди корпоративният застраховател Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), цитиран от ДПА и БТА.

В своя барометър на риска, публикуван днес компанията посочи криминалните хакери като най-голямата заплаха за световния бизнес. Следват прекъсванията на бизнеса, природните бедствия и пандемиите.

Компанията е анкетирала общо 2650 професионалисти в 89 страни през есента на миналата година. Сред тях са над 1200 ръководители от големи компании с годишни продажби на стойност над 500 милиона долара. Експерти на Allianz също са взели участие в проучването.

Дори много добрите предпазни мерки за киберсигурност не защитават на 100 процента от хакерски атаки, са установили авторите на изследването. То съответства и на други анализи на киберпрестъпността.

Американската компания Cybersecurity Ventures, която често е цитирана в IT сектора, е изчислила, че глобалните щети, причинени от киберпрестъпления, са достигнали 6 трилиона долара миналата година.

До 2025 г. сумата може да скочи до 10,5 трилиона долара. Това включва кражба и унищожаване на данни, финансови престъпления, загуба на производителност, кражба на интелектуална собственост и други престъпления, както и разходите по отстраняване на щетите.