Италианската авиокомпания Алиталия (Alitalia) отмени над 300 полета заради стачката на служителите от авиационния транспорт, включително пилоти и стюарди. Това се посочва в комюнике на авиопревозвача, цитирано от ТАСС и АНСА.

"Заради обявената от някои италиански синдикати 24-часова стачка на служителите от авиационния сектор, която ще се проведе на 21 май, Алиталия е принудена да отмени половината от полетите си за тази дата", се уточнява в комюникето, цитирано от ТАСС.

Над 300 полета - основно вътрешни, както и международни са били отменени, някои от тях са били в разписанието за вчера вечерта, а други са предвидени за ранната сутрин на 22 май, съобщи АНСА.

Редовно ще се осъществят полетите на 21 май за часовия пояс от 07:00 часа до 10:00 часа и от 18:00 часа до 21:00 часа.

Във връзка със стачката Алиталия е задействала извънреден план, за да ограничи неудобствата за пътниците си, уточнява АНСА. Той включва пускането на по-големи самолети, както по вътрешните, така и по-международните маршрути, за да могат засегнатите от стачката пътници да презаверят билетите си за първите възможни полети през деня. Предвижда се 60 процента от пътниците да могат да пътуват днес въпреки стачката.

Освен сътрудниците от Алиталия в стачката участват и служители от няколко неголеми италиански компании като Блю панорама (Blue Panorama).

Синдикатите от авиосектора настояват осигуряването на по-приемливи условия на работа. Те изразяват загриженост за бъдещето на Алиталия. Италианският национален авиопревозвач има финансови трудности и вече 2 години не може да намери купувач, който би могъл да развива дейността му в бъдеще, отбелязва ТАСС.

В същото време днес и утре стачкуват служители от наземния персонал на редица летища в Италия.