Китайският гигант в онлайн търговията Алибаба (Alibaba) започна годишните си разпродажби за "Деня на самотните сърца", предаде Ройтерс.

Платформата тази година започна шопинг фестивала по-рано, при това с два периода на намаления - от 1 до 3 ноември и целия ден на "традиционния" 11 ноември.

Компанията ще изчисли стойността на продадените стоки за целия 11-дневен период, вместо само за 24 часа, както досега.

Към 12:30 часа местно време кампанията надмина продажби за 372,3 млрд. юана (56,3 млрд. долара) и достигна рекордните 583 000 поръчки в секунда, обяви Алибаба.

Тази години фестивалът се провежда близо седмица, след като компанията загуби 76 млрд. долара от пазарната си капитализация след блокираното излизане на борсата на подразделението й за финансови услуги Ант груп (Ant Group) на стойност 37 млрд. долара.

Поп звездата Кейти Пери се включи в галаспектакъла на Алибаба, в който е участвала и преди, макар и този път само чрез лайфстрийм, тъй като в Китай продължават да действат ограниченията за посетители от чужбина.

Алибаба обяви, че тази година ще включи в разпродажбите над 2 милиона нови продукта или двойно повече от миналогодишните нови предложения.

Анализатори очакват тази година да е особено успешна за луксозните марки, тъй като китайските потребители, които са свикнали да пътуват до чужбина за луксозни покупки, сега са принудени да останат у дома заради пандемията от коронавирус.