Китайският гигант за онлайн търговия Алибаба планира да набере до 15 милиарда долара чрез първично публично предлагане на акции на борсата в Хонконг, съобщава Блумбърг.

Това би било най-голямото листване от девет години в Хонконг, отбелязва Франс прес.

Предлагането на акции на най-голямата азиатска компания би се случило на фона на усилията на хонгонгските власти да се справят с провеждащите се вече месеци протести, придружени с насилие, които подкопаха икономиката и репутацията на финансовия център.

Алибаба се стреми да получи между 10 милиарда и 15 милиарда долара от първичното публично предлагане, посочва Блумбърг, като се позовава на анонимни източници. Компанията очаква изслушване следващата седмица във връзка с листването, както се изисква от борсовите разпоредби на Хонконг.

Алибаба, която вече е част от борсата Насдак (Nasdaq) в Ню Йорк, планираше листването в Хонконг през лятото, но го отмени заради продемократичните протести и американско-китайската търговска война.

Ако бъде осъществено първичното публично предлагане за 15 милиарда долара, то ще бъде най-голямото след листването на застрахователния гигант Ей Ай Ей (AIA), който набра 20,5 милиарда долара през 2010 година.

Второ листване в Хонконг би отговорило и на призивите на Пекин, който се опитва да окуражи сегашните и бъдещите си технологични фирми да излизат на по-близки до Китай борси, след като Алибаба и Байду (Baidu) се насочиха към Уолстрийт.