Германската "Алианц груп" (Allianz Group) е първата чуждестранна компания, получила разрешение да създаде в Китай застрахователно дружество за управление на активи със 100 процента чуждестранен капитал. Това съобщиха днес китайски медии, цитирани от ТАСС.

Новото дружество ще се казва "Алианц иншурънс асет мениджмънт" (Allianz Insurance Asset Management - AIAM), централата му ще бъде в Пекин, а уставният капитал се равнява на 100 млн. юана (около 15,5 млн. долара).

"Алианц" е сред най-големите застрахователни компании в света. Миналата година тя създаде холдинг в Китай със 100 процента чуждестранен капитал, а неотдавна получи разрешение от китайската Комисия за регулиране на банковата и застрахователна дейност да открие първото в страната застрахователно дружество за управление на активи, пълна собственост на чуждестранен инвеститор, припомня шанхайското издание "Ицай глоубъл".

Германската група е сред компаниите, възползвали се от политиката за отваряне на финансовия сектор, която Китай започна през 2018 година. Тя има офиси в девет китайски града и провинции и предлага услуги по застраховане на живот, имущество, както и медицински застраховки.