Министерството на финансите на САЩ удължи срока, даден на инвеститорите да приключат сделките си с руската компания Русал и холдинга Ен+ (En+) на бизнесмена Олег Дерипаска, както и да се избавят от акциите и дълговите книжа на дружествата. Срокът е удължен с една седмица до 28 януари. 

На 6 април миналата година САЩ обявиха нови санкции срещу 38 руски физически и юридически лица. Сред тях са Олег Дерипаска и свързаните с него фирми Русал, Ен+, Базов елемент, Руски машини, Група ГАЗ, Евросибенерго, инвестиционната компания Бе-Финанс (B-Finance) и аграрния холдинг Кубан. Включването в санкционния списък означава замразяване на активи и забрана за американски граждани да имат какъвто и да било бизнес с тези компании. 

На 20 декември министерството на финансите на САЩ съобщи, че е уведомило Конгреса за намерението си в рамките на 30 дни да отмени санкциите срещу три компании на Дерипаска - Ен", Русал и Евросибенерго - тъй като той се е съгласил да намали дела си в Ен+. 

Късно снощи резолюция, имаща за цел да блокира вдигането на санкциите срещу руските компании, не успя да премине процедурно гласуване в Сената на САЩ. В последствие акциите на Русал поскъпнаха със 7 на сто на Хонконгската фондова борса. 

Миналата седмица американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви, че администрацията продължава с плановете си да вдигне санкциите, тъй като компаниите са изпълнили изискванията на Вашингтон и вече не са под контрола на Дерипаска.