Qualcomm спечели голяма победа в своя правен спор с Apple. Компаниите достигнаха до изненадващо споразумение, което позволява на iPhone отново да използва модемни чипове от Qualcomm, предава Ройтерс.

В резултат от новината книжата на Qualcomm повишиха стойността си с 23 на сто до 70,45 долара в рамките на редовната търговия. Това е най-големият ръст от повече от 19 години. По време на следборсовата търговия цената на акциите достигна 75,25 долара.

Intel, която беше основен доставчик на чипове за iPhone през последната година, докато конфликтът с Qualcomm се задълбочаваше, обяви само няколко часа след новината за споразумението, че ще излезе от бизнеса с модемни чипове.

Сделката с Qualcomm включва и шестгодишен патентен лиценз и плащане от Apple към Qualcomm, но двете фирми не разкриват какъв е размерът на сумата. 

Тъй като Qualcomm вече продава 5G чипове, а Intel все още ги развива, споразумението ще помогне на Apple в битката ѝ със Samsung Electronics и други производители, чиито телефони вече работят с новото поколение мрежи.

"Това е голяма победа" за Qualcomm, твърди Кристофър Роланд, анализатор в Susquehanna Financial Group.

Споразумението беше сключено след две години на все по-тежки правни битки между двете компании.

Intel обяви, че излиза от бизнеса с модемни чипове за смартфони и ще се фокусира върху 5G проектите си, свързани с други устройства, като мрежовото оборудване. Цената на акциите ѝ скочи с 2,7% до 58,25 долара по време на следборсовата търговия. Тази на Apple остана почти без промяна.