Акциите на Apple Inc. се понижават с близо 8% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, след като късно снощи американският технологичен гигант изненадващо понижи прогнозите за приходите през първото тримесечие на новата година, обвинявайки за това отслабващата китайска икономика и по-лошите от очакваното продажби на смартфоните от модела iPhone.

От компанията вече очакват приходи през първите три месеца на 2019-а година в размер на около 74 млрд. долара, което да далеч под предходните оценки за приходи между 89 и 93 млрд. долара. Apple Inc. отдаде тези занижени оценки на редица фактори, включително отслабващата икономика на Китай и по-лошите от прогнозираните продажби на новите модели iPhone. Компанията понижи и прогнозата си за брутната печалба до около 38 на сто, докато оперативните разходи бяха ревизирани към приблизително 8,7 млрд. долара.

В писмо до инвеститорите шефът на Apple Тим Кук цитира за наличието на предизвикателства в някои нововъзникващи пазари, заявявайки обаче, че не "предвижда мащабно икономическо забавяне, особено във Велик Китай". Той все пак посочи, че в Китай е настъпил повече от 100% от годишния спад на приходите на компанията, особено по отношение на продажбите на iPhone.

Слабите финансови прогнози на Apple предизвикаха ново напрежение на пазарите на акции, солиден спад на акциите на компанията с малко под 8% и силно понижение на фючърсите на американските фондови индекси на извънборсовата търговия на Уолстрийт. Фючърсите на технологичният индекс Nasdaq 100 се понижават с 2,6%, на индекса на сините чипове DJIA - с 1,35% (понижение с над 300 пункта) и на широкия индекс S&P500 - с 1,36%.