"Дигиталният санитарен пропуск", който френският авиопревозвач Ер Франс (Air France) ще изпробва при някои от полетите си може да стане модел за система, която е необходима, за да се пътува по света. Това прогнозира френският министър на транспорта Жан-Батист Джебари, предаде АФП.

От днес Ер Франс започва да тества в продължение на месец "санитарен дигитален пропуск по полетите си, които излитат от Париж за Гваделупа и Мартиника, за да създаде по-добри условия за клиентите си и по-лесно преминаване през летището", уточни Джебари, цитиран от БТА.

Резултатите от отрицателен тест за Ковид-19, необходим за пътуването, ще се удостоверяват благодарение на партньорство с лаборатория и ще се регистрират в приложение.

Подобна система позволява да се улесни носенето на документи, като те бъдат дигитализирани и удостоверени. По този начи ще се избегнат фалшификациите и ще се намалят опашките при отпътуване и пристигане, посочи Джебари.

Международната асоциация за въздушния транспорт (МАВТ - IATA), която обединява основната част от световните авиокомпании, от месеци обсъжда създаването на дигитален паспорт, който ще позволи на пътниците да доказват здравния си статут преди да се качат на самолет.