Ер Франс-Ка Ел Ем (Air France-KLM) обяви, че започва процедура по увеличението на капитала си с около 988 милиона евро, предвидено в споразумението за помощ с френското правителство. Освен това авиопревозвачът засилва съюза си с Чайна истърн (China Eastern Airlines), която ще участва в операцията, предаде Франс прес.

Тази рекапитализация предвижда емисията на 186 милиона нови акции на стойност от 4,84 и 5,31 евро всяка за поддържане на ликвидността на Ер Франс и финансиране на общите потребности на компанията в контекста на ковид кризата. Това съобщи в комюнике френско-нидерландската група, допълва БТА.

Увеличението на капитала би могло да достигне максимум 1, 13 милиарда евро, уточни авиопревозвачът в комюнике. Тази операция е част от плана за финансово подпомагане от 4 милиарда евро, договорен между френското правителство и авиокомпанията, тежко засегната от здравната криза.

Миналата седмица ЕК одобри споразумението.

Франция, която притежава 14,3 процента от групата, се ангажира да предплати нови акции на стойност 650,8 милиона евро и да държи максимален дял от 29,9 процента в групата, както предвижда плана за подпомагане.

Китайската компания Чайна истърн еърлайнс, която вече е акционер в Ер Франс-Ка Ел Ем с 8,8 процента, също ще участва в увеличаването на капитала със 127,1 милиона евро, за да достигне малко под 10 процента от капитала.

Нидерландското правителство обаче няма да участва в операцията, потвърди групата.