Руската авиокомпания "Аерофлот" ще проведе едномесечен експеримент по внедряването на приложението за съхраняване и споделяне на ваксинационни сертификати или ковид тестове Травъл пас (Travel Pass), разработено от Международната асоциация за въздушен транспорт - МАВТ (IATA). Това съобщи пред медиите Михаил Демин, директор по комуникациите в руския авиопревозвач, цитиран от ТАСС.

"От 19 юли до 19 август "Аерофлот" ще тества приложението Травъл пас. Първи ще могат да изпробват услугата пътниците на полетите Москва - Лондон - Москва. Благодарение на приложението на МАВТ, което пътниците могат да свалят на смартфоните си, летищните формалности преди полета ще отнемат по-малко време. В Травъл пас-а се съдържа цялата необходима за полета информация за здравословното състояние на пътника, включително и резултатите от Пи Си Ар (PCR) тестовете за коронавируса", каза той.

Демин добави, че компанията ще предостави 5000 бонусни мили на пътниците, които използват приложението през тестовия период.

По-рано заместник-министърът на транспорта Кирил Богданов съобщи пред медиите, че приложението може да заработи в Русия тази година.

Авиокомпания Сингапур еърлайнс (Singapore Airlines) бе първата в света, която на 15 март пусна в тестови режим мобилното приложение на МАВТ. Приложението, в което има сведения за ваксинирането на потребителя, тестването му за коронавирус, наличието или липсата на антитела, засега се използва само за полетите от Сингапур до Лондон.