Американската компания "Абът" (Abbott Laboratories) обяви, че рестартира дейностите в голям завод, базиран в Мичиган, който бе затворен преди няколко месеца. Именно това затваряне стана причина за недостиг в САЩ на адаптирано мляко за бебета, предадоха световните агенции и БТА.

"Абът" уточнява, че заводът, след като е изпълнил поставените му от Американската агенция по храните и лекарствата условия, ще започне да пуска на пазара един от продуктите си, хипоалергенното мляко "ЕлеКеър", от 20 юни.

Компанията контролира 40 процента от пазара в САЩ за бебешки млека. Тя увери, че полага усилия за рестартиране на производството и на друга много ценена марка от американските семейства - "Симилак", както и на останалите си продукти.

"Абът" изтегли през февруари продукти, за които имаше съмнения, че са предизвикали смъртта на две пеленачета. Тя затвори и завода си, а Агенцията по храните и лекарствата каза, че там е имало сериозни проблеми с хигиената.

За да се справи с породената от това криза администрацията на Джо Байдън организира въздушен мост за внос с военни самолети на тонове мляко за бебета, произведено в чужбина. Властите обаче бяха критикувани, че са реагирали прекалено късно.