Бизнесът тръгва: автоиндустрията очаква над 120 000 работници да се върнат от днес, 4 май, във фабриките на "Дачия" и "Форд" с подновяването на производството, пише румънският икономически вестник "Зиарул финанчиар", цитиран от БТА.

Вестникът цитира генералния секретар на Асоциацията на производителите на автомобили в Румъния Адриан Санду да казва, че до момента около 20-25 процента от общия брой служители са били на работа, а от днес техният брой ще нарасне с възобновяването на работата на "Дачия" и "Форд", паралелно с дейността на техните доставчици. Смятаме, че ще се стигне до 45-50 процента от всички служители, казва Санду.

"Зиарул финанчиар" отбелязва, че в местната автоиндустрия работят около 240 000 души. До момента около 60 000 от тях са работели, а от днес се очаква техният брой да нарасне на най-малко 120 000. Бе подновено производството в "Континентал", "Мишлен", "Бош", като този процес продължава с предприемане на допълнителни мерки за сигурност от всички компании, пише изданието.

Аджерпрес допълва, че от днес "Форд" постепенно възобновява производството на автомобили и двигатели в заводите си в Европа, като в завода в румънския град Крайова дейността ще бъде подновена поетапно в една работна смяна. Служителите в Румъния ще бъдат информирани от преките си началници дали ще се върнат на работа, а онези, които няма да подновят дейност, ще останат в техническа безработица.

За да бъдат допуснати на работа, служителите ще попълват всеки ден онлайн формуляр за оценка на здравословното състояние. На всеки вход за достъп ще бъде инсталирано устройство за измерване на температурата. Служителите ще бъдат помолени да спазват дистанция от най-малко два метра помежду си и да избягват оформянето на групи от повече от трима души. Всички служители ще трябва да носят маски, а в някои случаи и визьори. Ръководството на компанията е увеличило хигиенните мерки в завода, а на служителите ще бъдат предоставени допълнителни хигиенни средства.

"Форд" ще произвежда маски за лице, които ще бъдат използвани в заводите на компанията в цяла Европа.

Аджерпрес припомня, че служителите на завода на "Форд" в Крайова влязоха в техническа безработица на 19 март и оттогава получават обезщетение в размер на 78 процента от основната си заплата.