Случвало ли се е след края на дълъг и стресиращ работен ден да отскочите в dm - уж за малко, защото бързате - и попадайки в магично успокояващата обстановка на магазина, напълно да забравите за времето? Да? Разбираемо е! 

Няма опашки на касите, няма струпани хора пред рафтовете, вътре е светло, чисто и ухае приятно. А работещите там са усмихнати и ведри, далеч от формата след края на работния ден на повечето от нас. 

Но ако можем да си обясним защо няма опашки - просто клиентите биват бързо и адекватно обслужени, както и струпване - магазините са достатъчно просторни, любопитство буди как работещите там остават усмихнати и в 5 следобед в работен ден, сякаш току-що са изпили съботното си кафе?

Търсим отговора във философията на компанията, питаме: 

Какво прави dm добър работодател? 

Снимка: Георги Казаков за dm България

"В dm обръщаме голямо внимание на потребностите на нашите служители, независимо дали става въпрос за гъвкаво работно време, желание за развитие в друг отдел или позиция, участие в интересен международен проект или време за учене в университет. 

Балансът между работа и личен живот е приоритет, тъй като осъзнаваме важността и на двете половини от живота. Стараем се да бъдем работодател, на който може да се разчита и в преходните моменти, като например излизане и връщане от майчинство. 

За да се чувстват колегите ни пълноценни, ние се грижим както за личностното, така и за професионалното им развитие. Грижим се за сигурността им на работното място, като предоставяме пакет от социални придобивки, навременно заплащане, необходимото за работата оборудване, добра обучителна програма и подкрепа в техния път на развитие.

Не на последно място, за нас е важно да бъдем отговорни към обществото, да участваме в различни инициативи, свързани с образователни проекти, благотворителност или с опазване на околната среда, както и да ангажираме служителите и клиентите си да бъдат по-осъзнати и по-ангажирани в създаването на един по-добър свят", споделиха от компанията. 

Какво на практика означава това? 

Снимка: Георги Казаков за dm България

Придържайки се към мотото "Живей работата си различно", от dm могат да изброят не една и две практически причини, които превръщат работата в откровено удоволствие, или за да не звучи клиширано - в естествено продължение на едно сигурно и спокойно ежедневие. 

В ситуация, в която пазим все по-отчетливо личното си време, но и държим да не е за сметка на развитието, ето каква формула за баланс намира концернът, чиито служители само у нас наброяват над 900 души в 96 филиала.  

Професионално и личностно развитие 

Уверени, че придобиването на нови знания е сигурна крачка към успеха, dm предлагат на служителите си разнообразни обучения в различни формати, с възможност за постоянно професионално и личностно развитие. Това включва интересни обучения - от управление на проекти до обучение за дрогеристи или пък за бюти консултанти. 

Снимка: Георги Казаков за dm България

Това не изключва и индивидуалното развитие 

Служителите в dm могат да се развиват спрямо своите потребности. От участие в проекти, през смяна на отдел, до поемане на ръководна позиция - в dm те могат да се развиват в зависимост от интересите си, силните си страни и таланти. А тези, които са все още млади или се чувстват неопитни, получават шанс не само да стартират кариерата си, но и да я развиват в желаната от тях посока. 

"За нас личното удовлетворение е много важно, защото само този, който обича работата си, може да предаде това чувство и на останалите", казва работодателят dm, който сме на път да наречем идеален. 

"Поощряваме ученето на работното място" 

"Нашите колеги-ученици по дуално обучение са специалистите и лидерите на бъдещето. Качеството на тяхното обучение е много важно за нас, затова участваме в международни проекти за обмяна на опит", разкриват от dm. Какво по-хубаво от това да се чувстваш част от цялото и чрез работата си да допринасяш за развитието на нови и успешни процеси в цели 14 държави.

Снимка: Георги Казаков за dm България

Многообразието се цени 

Ако за някои това е клише, в dm е практика - хора от различни поколения, култури и вярвания изграждат страхотни екипи, както самите те ги определят. Всички знаем, че учейки едни от други, само ставаме по-богати, растем заедно и ставаме по-добри.  

Гъвкавост 

На почти всички в 21. век ни се налага да сме експерти по "мултитаскинг" и да проявяваме завидни умения по планиране. Но не и ако компанията вече е помислила за това, както в dm. 

Обръща се голямо внимание на потребностите на служителите, което не става без гъвкавост в организацията на работното време. Ако имате лични ангажименти, това не се превръща в проблем, а просто се планира дългосрочно, за да може човек да организира делата си. Да кажем, че искате да учите в университет, например, това също може да се съобрази чрез работното време. Дори повече - може да се отдадете на следването си за няколко месеца и после да се върнете на работа. На колко места сте намерили подобна опция? 

Не се налага да избирате между работа и личен живот 

Разбиране към родителите и особено към завръщащите се от майчинство също е нещо, което не навсякъде може да се намери, за съжаление. Всеки родител знае колко труден може да е например периодът на адаптация на детето в ясла или детска градина, което е стрес за цялото семейство. Не и в dm, където балансът между работа и личен живот е сред основните приоритети, а работното време е съобразено именно с индивидуалните потребности и ежедневието на служителите. 

Трайно изгодно пазаруване 

Това не се отнася само за нас, клиентите, а и за служителите, които получават регулярни отстъпки за пазаруване в dm. При над 16 000 продукта в магазините човек винаги може да намери подходящия за него. Освен това, знаем, че цените в тази верига са дълготрайно изгодни и не е нужно да се преследват акции. 

Снимка: Георги Казаков за dm България

Още за това как се постига диалог и доверие, вместо да се налага контрол, за въвеждащото обучение, за откритата комуникация, за самоинициативата и модерното оборудване с иновативни методи за дигитална съвместна работа, за грижата за обществото и за околната среда, за сигурността, за възможността за работа по международни проекти, за свободата в работата и колко важна е думата "ние" - за всичко това може да прочетете тук.

Ще намерите поне 20 причини да кандидатствате на dm-jobs.bg или да пишете на job@dm-drogeriemarkt.bg, ако все още имате въпроси. Ние вече си отговорихме на основния - защо служителите на dm изглеждат винаги щастливи? Не просто изглеждат, те са щастливи.


 

*Материалът е изготвен за dm