Едно от най-големите предизвикателства в днешно време е намирането на подходящото ново работно място. С всеки изминал ден това се оказва все по-трудна задача. Динамичното време, в което живеем, е предпоставка за нашата нагласа. Пазарът на труда е всеобхватен, пъстър, многоцветен. Всеки от нас иска най-доброто за себе си и понякога имаме нужда от професионално консултиране. Ние - рикрутърите, сме точно за това - да напътстваме хората, да даваме своите съвети, да ги информираме.

Идва момент, в който трябва да изберем своята професия, да намерим желаното работно място. На много хора им е трудно да се спрат на конкретно предложение. Би било хубаво да се припокрият голяма част от личните качества на човек, за да може той да припознае себе си в задълженията, които ще извършва и да се чувства добре на мястото, където ще се реализира.

България е страна, която в последните години силно разви своя потенциал за работна ръка. В пределите на страната ни се позиционираха големи корпорации, в частност - международни и от друга страна - български, които също отвориха много нови работни места. Тъй като поддържаме контакт с кандидати, които са извън границите на България, смея да твърдя, че на между 50-100 души всяка година помагаме да се установят в страната ни, за да работят. След консултация от страна на служителите на Астреа Рикрутмънт само през последните 3 години успяхме да намерим новото работно място на наши сънародници, които бяха зад граница и трайно се завърнаха в родината ни.

Според трудовия ми опит до момента, бих казала, че компаниите са изключително гъвкави, благодарение на разнообразните предоставяни условия. Голяма част от тях предлагат работно време на половин ден, което е подходящо за студенти и за хора, търсещи допълнителни доходи. Добре е, че се дава шанс на младите хора да придобият трудови навици и така да осъзнаят кое би било по-подходящо за тях в бъдеще. Другото нещо, което привлича кандидатите, са допълнителните придобивки, които получават от работодателя. Тук има силна конкуренция между фирмите, за да са желани на пазара на труда.

Идва и другият момент, когато компаниите търсят опитни служители за своите свободни позиции. Ако човекът желае да кандидатства за дадената длъжност и няма достатъчно опит, или не покрива всички изисквания, би било хубаво да се насочи към фирма, която може да му осигури стаж или такава, която е профилирана за конкретното умение.

Все по-често срещаме фирми, които предпочитат сами да обучат своите служители, дори не изискват от кандидатите да имат опит за позицията, която ще заемат. Това е един много добър вариант и за двете страни, защото по този начин компанията развива уменията на своя служител по свои собствени стандарти.

За да се чувства човек щастлив, трябва да открие първо вътрешното си Аз. Един съвет от мен - бъдете позитивно настроени преди интервю, информирайте се за позицията и компанията, в която кандидатствате, бъдете себе си!

СЪДЪРЖАНИЕ НА:
„Астреа Рикрутмънт“ е консултантска компания за подбор на персонал и временна заетост, създадена през 2007 година. Компанията има офиси в София, Велико Търново и Сърбия. За 13 години „Астреа“ успя да си партнира с над 400 български и международни компании в различни области и да намери работа на над 7000 човека.