Популярността на някои области по северозападното крайбрежие на Испания, които преди оставаха извън масовото полезрение като например Астурия, изживява истински бум в последно време. Причината е, че испанците пренареждат приоритетите си заради пандемията и вече търсят по-слабо населени и по-обширни природни пространства, като отчитат заболеваемостта в съответната област при избора си къде да се преместят.

За пръв път от 27 години населението на град Вилявисиоса в Астурия, намиращ се близо до морския бряг, надмина прага от 15 000 души, съобщи местното кметство, след като за последните седем месеца са прибавени почти 1000 нови жители.

Областта се превърна "в национален оазис", каза Рамон Перес, директор на агенцията за недвижими имоти "Инмохестион Астуриас", добавяйки, че телефонът му е прегрял от обаждания на жители на испанската столица Мадрид, които все по-масово искат да избягат от едно от най-сериозните огнища на Ковид в Испания.

Перес, чието портфолио включва над 4000 имота, заяви, че търсенето на парцели и вили е нараснало до "невъобразими" равнища.

"Мадридчаните винаги са били важни клиенти, но сега купуват, за да се регистрират като жители на Астурия, да работят от разстояние и да избегнат огнищата на заразата", каза Перес. "Вирусът ги кани да дойдат да живеят тук с оглед на променените възможности за прекарване на свободното време".

Въпреки че неотдавнашно рязко увеличение на случаите затворило баровете и ресторантите в Астурия, равнището на разпространение на заразата там от месеци е доста под средното за страната. Дори и сега Астурия е на седмо място сред останалите 18 области на Испания по най-ниска заболеваемост за последните две седмици, показват данните на министерството на здравеопазването.

И докато цените на жилищата в големите градове като Мадрид и Барселона спадат, откакто през юни Испания излезе от първата карантина, в Астурия те се повишават през третото тримесечие с почти 3 на сто в сравнение с второто.

Дори в регионалната столица Овиедо те се покачват с 3,5 процента в сравнение с третото тримесечие на 2019 г., в разрез с тенденцията на поевтиняване в градските центрове.

Като цяло цените на недвижимите имоти в окръзите на Испания с под 5000 жители нарастват с 12 на сто през август на годишна база, посочва порталът за недвижими имоти "Идеалиста".